2011. augusztus 4., csütörtök

Az orvos kiválasztása

Ha már terhes vagy,gratulálok,ügyesen megoldottátok a pároddal.:)
Most viszont szükség lesz egy 3. személyre is,amíg a kicsi nem születik meg és ez az ember a nőgyógyászod.
Mielőtt orvost választanál néhány dolgot át kell gondolnod. Lehet eddig nagy ritkán jártál hozzá,mondjuk negyedévente,felírta a gyógyszert(amit már egy ideje nem szedsz,hiszen terhes vagy), évente egyszer megcsinálta a rákszűrést(ugye megcsináltattad?), beszéltetek néhány percet és kész. Elég erős a "kapcsolatotok" egy terhesség végigvitelére és egy szülésre? teljesen megbízol benne? Olyan értékeket képvisel,amire szükséged van? Ha a válasz igen,akkor ne keress más orvost!
Tőled függ milyen orvosod lesz,attól,hogy mit is akarsz.
Hogyan gondolkodsz?
- Ha "az orvos tudja legjobban mi legyen,neki van diplomája" típusba tartozol,akkor nem nagyon akarsz beleszólni a dolgokba.elfogadod amit mond,nem gondolkodsz más megoldáson.Az esik jól neked,ha az orvos dönt,hagyományosak a módszerei ? Akkor olyat keress,akinek nagy a gyakorlata,óriási a tekintélye,és megingathatatlanul hisz a saját orvosi elveiben.
- Úgy gondolod,hogy a "saját testem és egészségem rám tartozik" ? Ha határozott elképzeléseid vannak a gyermekvárásról,szülésről akkor keress olyan orvost,szülésznőt,aki átengedi neked a főszerepet és ő tanácsadóként tevékenykedik. Aki a lehetőségek szerint háttérbe marad, és Te döntheted el a szülés-legalábbis orvosilag megoldható- összes körülményét,ő csak akkor lép közbe,ha feltétlenül szükséges.
-Vagy talán jobban szeretnél olyan nőgyógyászt,aki partnerként kezel Téged, a saját tudása,tapasztalat szerint dönt,de Téged is bevon a folyamatba? Akinek a szemében a legfontosabb a magzat és a Te egészséged, nem pedig az Ő orvosi szentírása,illetve a Te személyes kívánságod? ez esetben valószínűleg az lesz a megfelelő orvos,aki a Te terhességedben a sztár és a tanácsadó között látja a saját szerepét. Aki nem merev,de nem is erélytelen,aki úgy tartja, hogy a helyzettől függ: a természetes szülés vagy a császármetszés-e a jobb eljárás, aki nem rutinszerűen foglal állást a fájdalomcsillapítás ellen vagy mellett. Ez a típus egyenrangú félnek tekinti a leendő anyát.
Ha már tudod milyen orvost keresel,már csak meg kell találni :).
- kérhetsz tanácsot barátnőtől,ismerőstől,ki kinél szült,miért választotta éppen azt az orvost
- beszélhetsz védőnővel,szülésznővel,ha van az ismeretségi körödbe,ő kit ajánl neked
- megkérdezheted a körzeti orvosodat is,elmondhatod ilyen és ilyen elképzelésed van,kit ajánl neked?
- ha pl. ragaszkodsz a női szülészorvoshoz máris rövidebb listáról választhatsz:)

Ha már megvan kit szeretnél,hívd fel,egyeztessetek időpontot,menj  el és beszélj vele! Nem biztos,hogy mindenben egyet fogtok érteni,de beszéld át vele a téged érdeklő kérdéseket! Ne félj kérdezni,bármiről,ami Neked fontos:
- a terhesség érzelmi része
-a természetes szülés
-alternatív módszerek
-fájdalomcsillapítás
-császármetszés
-beöntés
-szoptatás
-és még ezer dolog,ami Téged érdekel,ami Neked fontos,hogy biztonságban érezd magad és a pocaklakót.
Ha mindent átbeszéltetek,el tudod dönteni,hogy Ő-e az az orvos,akire Neked szükséged van. Ha nem,keress másikat. Fontos,ha nem bízol benne, nem azonosak kb. az elképzeléseitek,nem fogod magad jól és biztonságban érezni a szülőszobán vele.
Ne bagatelizáld el ezt a kérdést,hiszen a gyermeketeket hordod a szíved alatt,akit Neked kell a világra hozni és fontos,hogy minden rendben menjen ezen a 9 hónapig tartó utazáson:)!
Orvosok Nyíregyházán,névvel,telefonszámmal,rendelési hellyel és idővel:
http://www.okosiranytu.info/orvosok.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése