2011. július 30., szombat

A 3 leggyakoribb betegség bölcsödés korban

Ha a kicsi bölcsődés lesz, szinte biztos, hogy többször betegszik meg, mint korábban. Nem csoda, hiszen a számára addig ismeretlen vírusok és baktériumok támadásaira még nincs kellőképpen felkészülve. Talán furcsán hangzik, de betegségekre bizonyos fokig szüksége is van, hiszen ezek révén erősödik.
A leggyakoribb betegségektől tehát, amiket a pici a bölcsiben elkaphat, nem kell tartanod, néhány házi praktikával pedig valamelyest fel is gyorsíthatod lefolyásukat.
Fontos azonban, hogy minden esetben teljesen kikúráld a betegséget, különben a gyerek legyengült immunrendszere miatt könnyen összeszedhet egy újabb kórt, illetve hordozóként megfertőzheti társait. Ismerd meg a leggyakoribb bölcsibetegségeket, és tudd meg, hogyan kerülheted el, hogy porontyod többet legyen otthon, mint társaival!

Három napos láz

Ezen a fertőző betegségen a gyerekek nagy része átesik két éves koráig - különösen azok, akik bölcsődébe járnak. Fő szezonja a tavasz, de az év bármely más szakában is felbukkanhat. Könnyű összekeverni a kanyaróval vagy a rubeolával, mivel mindhárom betegség hirtelen felszökő, magas lázzal kezdődik, ami akár a 41 fokot is elérheti. Ebben az esetben azonban három-négy nap elteltével ugyanilyen hirtelen csökken a testhőmérséklet, de a végtagokon, a törzsön és olykor az arcon is a rózsahimlőhöz hasonlító, világospiros, rózsaszín kiütések jelennek meg. Ezek másnapra általában különösebb kezelés nélkül elmúlnak, ami egyúttal a betegség végét is jelzi.

Hogyan kezeld?

 A magas láz más betegségre is utalhat, ezért fordulj orvoshoz, hogy megbizonyosodj róla, nem valami komolyabb fertőző betegséget szedett-e össze gyermeked. Különösebb kezelésre nagy valószínűséggel nem lesz szükség, a magas lázat azonban feltétlenül csillapítani kell, mivel megerőltetheti a gyerek szívét, illetve rángógörcsöt okozhat.

Készíthetsz hűtőfürdőt is, ami lényegében a langyos víz fokozatos lehűtését jelenti, vagy langyos vizes törölközőt, lepedőt is tehetsz a kicsi homlokára, mellkasára és karjaira. Bár a gyerekek utálják, becsomagolhatod hideg vizes törülközőbe is a kis testet. Nagyon hatékony a magas láz ellen.
Mivel a lázas szervezet C-vitamin-szükséglete megnövekszik, adj neki sok gyümölcsöt és zöldséget, illetve ezekből facsart levet. A gyógynövények közül elsősorban a csipkebogyó ajánlott.

Visszatérő hörghurut

A betegséget baktérium és vírus egyaránt okozhatja, tünetei pedig megegyeznek a közönséges nátháéival. Előfordulhat azonban, hogy a kis beteg be is lázasodik, emellett fehér vagy zöld, illetve sárga váladékot köhöghet fel: előbbi vírusos, utóbbi bakteriális eredetű fertőzésre utal. Két-három hétig is eltarthat, mire a hörgők nyálkahártyája megnyugszik, és teljesen regenerálódik.
Bár banális betegségnek tűnik, a fertőzéses hörghurutnak súlyos szövődményei alakulhatnak ki, például tüdőgyulladás vagy akár heveny légzési elégtelenség. Feltétlenül fordulj orvoshoz, aki majd eldönti, szükség van-e antibiotikumos kezelésre, illetve külön is jelezd, ha a betegséget három napnál tovább tartó, 38,5°C-ot meghaladó láz kíséri.
Lelki oka is lehet
A tapasztalatok szerint a gyakori hörghurut különösen gyakran jelentkezik valamilyen negatív élményt követően. A kisgyerek ugyanis roppant érzékenyen veszi lelki antennáival mindazt, ami a környezetében zajlik, ami testi, majd lelki betegséghez vezethet. A kór azt jelzi, hogy porontyod melegségre vágyik, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

Hogyan kezeld?

Biztosíts a kis beteg számára tökéletes nyugalmat. Inkább egyszerű, nagyobb fizikai vagy szellemi igénybevételt nem jelentő játékokat adj neki, televíziózás helyett pedig mondj egy mesét. Étrendjében csökkentsd a cukor, a tej és a mesterséges anyagokat tartalmazó táplálékok arányát: a legjobb, ha ezeket átmenetileg teljesen kiiktatod. Adj a kicsinek sok meleg levest és teát. Különösen jótékony hatása lehet a kakukkfű- vagy a hársfateának. Ha a betegséggel egy időben rendszerint a gyerek mandulája is be van gyulladva, vidd el fülorrgégészhez, mert lehet, hogy ez a góc okozza a visszaeső fertőzéseket, ebben az esetben pedig jobb, ha minél előbb kiveszik.

Akut hasmenés

A hirtelen kezdődő, heveny hasmenést jellemzően baktérium vagy vírus okozza. Esetenként a probléma hátterében más fertőzés is állhat, esetleg arcüreggyulladás vagy középfülgyulladás, de akár antibiotikumos kezelés mellékhatásaként is jelentkezhet.
Mivel az ürített széklet mennyisége jelentős mértékben nő, illetve állaga hígabbá válik, a bélbolyhok károsodnak, így a folyadék és az elektrolitok nem tudnak kellőképpen felszívódni. Ezzel egy időben pedig jelentős mennyiséget veszít a szervezet ásványianyag-tartalékaiból is, ráadásul az akut hasmenést kísérheti láz, hasi fájdalom és hányás is.

Hogyan kezeld?

Hogy megelőzd a betegség legsúlyosabb következményét, a kiszáradást, itasd gyakran, apró kortyokban a kicsit - lehetőleg ásványvízzel, illetve cukorral ízesített teával, mivel így az elveszett sókat és cukrot is pótolhatod. A gyógyfüvek közül a kamilla, a menta, az ánizs és az édeskömény javallott. A szakemberek gyakran a vény nélkül kapható, úgynevezett rehidratáló készítményeket ajánlják, melyek optimális arányban tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat.
Jó szolgálatot tesznek a gyümölcs- és zöldséglevek is, mivel tele vannak gyulladáscsökkentő anyagokkal, valamint a bélsejtek gyógyulását támogató vitaminokat is tartalmaznak. Amennyiben nem muszáj, ne adj hasfogót a kicsinek, mivel ez csökkenti a bélmozgást, így a kórokozók hosszabb ideig tartózkodnak a gyomorban, illetve a bélrendszerben. Jót tesznek viszont a kórokozók termelte toxinokat megkötő adszorbensek, mint például a széntabletta.

2011. július 28., csütörtök

Terhességi tesztek tesztje :)

A terhesség tüneteiről, jeleiről olvashatsz a honlapon : 

a terhesség első jelei

 Viszont terhességi tesztet úgyis fogsz venni, az tuti. Ha már régóta várod a babát azért, ha még csak most "kezdtetek hozzá",akkor azért, ha meg esetleg véletlen,akkor azért.

Itt van néhány terhességi teszt,használatával,árával együtt, lehet válogatni:

Clearblue

Ez a teszt a gyártó szerint nemcsak reggel, hanem a nap bármely szakában elvégezhető a menstruáció esedékességének első napjától kezdődően. Pontossága több mint 99%-os. A teszt abszorbens mintavevő részét öt másodpercig kell a vizeletsugárba tartani, vagy 20 másodpercre egy edénybe felfogott vizeletbe kell helyezni.
A vizsgálat eredményét három percen belül leolvashatod a teszt LCD kijelzőjén: plusz vagy mínusz jelzést fogsz látni rajta, attól függően, hogy megfogantál-e, vagy sem. Az eredmény még nagyjából egy napon keresztül a kijelzőn marad, így a leendő apukának is dokumentálhatod áldásos tevékenysége sikerességét. A tesztet 1500-2000 forint körül szerezheted be a gyógyszertárakban és egyes bioboltokban.

Qupido

A rendkívüli érzékenységű, egyfokozatú terhességmeghatározó teszt a nap 24 órájában elvégezhető. Kiválóan alkalmas a terhesség lehető legkorábbi kimutatására, hiszen a HCG jelenlétét minimális, 10 mlU/ml-es koncentrációban is érzékeli - a gyártó szerint a megtermékenyített petesejt beágyazódását követő első napon már biztos eredményt mutat. Ára 1600-1700 forint.

Pregnanens

A Pregnanens tesztcsíkkal a vizsgálat bármely napszakban elvégezhető. A megtermékenyített petesejt beágyazódását követően már egy-három nappal is jól látható pozitív jelet ad.
A termék minőségét garantálja, hogy a világpiacon elérhető, legjobb minőségű reagensek és alapanyagok felhasználásával készül, ára azonban viszonylag barátságosnak mondható - már 400 forint körül hozzájuthatsz a Pregnanenshez.

GRAVI-HCG

Ezt az ugyancsak érzékeny, egyfokozatú terhességmeghatározó kazettát a gyártó a korai terhesség vizeletből történő kimutatására fejlesztette ki - a GRAVI-HCG már a beágyazódást követő harmadik napon nagy biztonsági fokú eredményt ad. A vizeletmintából pipettával kell cseppenteni a tesztre, és néhány perc múlva kiderül, mi a helyzet. A GRAVI-HCG-t 800-1000 forint körüli áron vásárolhatod meg.

MEDI-PREG

A MEDI-PREG vizeletsugaras terhességi gyorsteszt a korábban már széles körben el­terjedt MEDI-LAB terhességi gyorsteszt továbbfejlesztett változata.
Esetében nem kell a vizelet­mintát összegyűjteni, elegendő a tesztkazetta egyik végén található nedvszívó tam­ponrudat néhány másodpercig a vizeletsugárba tartani. A terhességi gyorsteszt már a beágyazódást követően három nappal nagy biztonsággal jelzi a terhességet, függetlenül attól, hogy a vizsgálatot mely napszakban végzed el. Ára 800 forint körül van.

www.femina.hu

2011. július 27., szerda

Terhességi vizsgálatok hetekre lebontva


4-12.hét között:            szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat

12.hétig:                       védőnő felkeresése,ahol kitöltitek a papírokat(gondozási könyv,terhes törzslap,adatlap)

12.hét:                          1.genetikai ultrahangvizsgálat

13.hét:                          szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat

15.-16.hét:                   védőnő felkeresése,a 16. hetes vérvételi papírok kitöltése

16. hét:                        vérvétel kórházban

12.-16. hét:                  szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat

18. hét:                       2. genetikai ultrahangvizsgálat

24.hét:                         kétpontos OGTT vizsgálat kórházban,szülészet-labor (ez a cukorterheléses vizsgálat)

18-32. hét:                  védőnői tanácsadás havonta,vizeletvizsgálat,testsúly mérés,vérnyomás mérés

18-32.hét:                   szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat,havonta

32.hét:                         ultrahang vizsgálat

32.hét:                         magzatmozgás számlálás elkezdése(védőnő)

32.-36.hét                   védőnői tanácsadás kéthetente

32.-38.hét                   szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat,kéthetente

36.héttől:                     védőnői tanácsadás hetente

36.héttől:                     NST vizsgálat hetente egyszer (terhesambulancia)

38.hét:                         ultrahang vizsgálat

38.-40. hét                  szülész szakorvosi vizsgálat hetente

40.héttől:                     NST és amnioscopia(célja a magzati állapot megítélése a magzatvíz színe alapján.) felváltva 
                                   naponta

40.hét+5 nap:              javasolt legkésőbbi időpont a kórházi felvételre

Az újszülött 1. vizsgálata

Születése után azonnal megnézik a gyermekünket,hogy minden rendben van-e vele.
Ha szeretnél többet tudni az un. Apgar - értékről,akkor itt olvashatsz róla:
Az Apgar-értékről

2011. július 25., hétfő

2011. július 22., péntek

Kérdés bölcsőde választás előtt :

Mi az,amit fontosnak tartasz,mielőtt bölcsit választasz?
Segíts kérlek a válaszaiddal,ezek alapján részletesebb információkat tudok majd írni a nyíregyházi bölcsődékről, ami Neked is hasznos lehet majd....
Ide kattintva jelenik meg az űrlap:
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHlXbTBXbGhqSnVNd0F2VWZybUdxOGc6MQ


KÖSZÖNÖM A VÁLASZOKAT !   

A hisztit kiváltó tényezők

 Van néhány dolog,amely-függetlenül a gyerekek természetes jellemétől-szinte mindegyikből képes hisztit kiváltani. A szülők nagy sajnálatára a hiszti lehetséges kiváltóinak listája elég terjedelmes :( .


A hisztit a következő tényezők bármelyike kiválthatja:


- Figyelemfelkeltés : Eleinte nem azért hisztizik a gyerek,hogy szülei figyelmét felkeltse,és csak ritkán azért,hogy manipulálja őket,ám ha a hisztizés eredményeképpen hatalmas adag figyelmet kap az őt körülvevő felnőttek részéről,akkor az már elég okot szolgáltat arra,hogy hamarosan megismételje az akciót. Ezért különösen fontos,hogy ne reagáljuk túl az esetet és őrizzük meg a hidegvérünket,még ha ez nagyon nehéz is.


- Olyasmit akar,amit nem kaphat meg: Legyen itt szó bármiről,tiltott édességről,más gyerek játékáról,mesélésről,hosszú időbe telik,még a gyerek megtanulja,hogy várnia kell a dolgokra és nem kaphat meg mindent amit akar.
- Bizonyítani akarja függetlenségét: A kicsik néha kétségbeesve próbálnak meggyőzni minket arról,hogy ők saját véleménnyel rendelkező,önálló emberi lények. Például amikor teljesen alkalmatlan ruhát kívánnak viselni,esőben pólót vagy  melegben csizmát.Ha pedig nem engedjük meg nekik,hiába magyarázzuk el az okokat alaposan,úgy fogják érezni,hogy a függetlenségük került veszélybe,ez pedig bőven elég egy hisztihez.
-Belső szorongás: az is kiválthat hisztit,ha a gyerek egyre türelmetlenebbé válik,mivel úgy érzi,képességei korlátozottak és ezért sikertelen abban,amit éppen el akar érni vagy ha a nyelvi készségek híján képtelen pontosan kifejezni mit is akar. Az is előfordulhat,hogy csak meg akar kérni bennünket,vegyünk le neki valamit a polcról-ám képtelen ezt értésünkre adni.Az ilyen helyzetek oda vezethetnek,hogy haragba kerül a világgal és saját magával is.
- Féltékenység: Gyakran irányul valamelyik testvérre vagy másik gyerekre. Hisztit válthat ki a gyerekből,ha velük foglalkozunk vagy ha nem kaphatja meg az ő játékukat,könyvüket.
- Fáradtság vagy éhség : Ezek a tényezők mindig rontanak a helyzeten. Gyermekünk általában rosszkedvű lesz,ha fáradt vagy nassolni akar,így aztán a legkisebb provokáció is sokkal hamarabb ingerültté teszi.
- Túl sok inger: Olykor még a legélvezetesebb események is,- pl. kirándulás,szülinapi buli,karácsony - nyomasztóvá válhatnak, mivel ilyenkor felborul a családi rutin és mindenki érzelmileg túlfűtötté válik. Emiatt egyes gyerekek hisztisek lehetnek.
- Érzelmi túlterheltség: Egy kisgyerek olykor úgy érezheti,hogy a sok újonnan tapasztalt érzet és érzelem túl sok neki,egyáltalán  nem meglepő,ha néha terhesnek érzi ezeket és dühbe gurul. A szülők gyakran tapasztalják,hogy ha a gyerek egyszer "kiengedte a gőzt",utána jó ideig sokkal nyugodtabb és vidámabb.
- "Merő rosszindulat" : Némelyik hisztibe torkolló viselkedést nem könnyű megmagyarázni. A teljesen értelmetlennek tűnő "akarom,nem akarom,én csinálom" még a legméltányosabban gondolkodó szülőt is kétségbe ejtheti. Sokan azt állítják,hogy időnként bármit tesznek gyermekükkel,akkor is hisztizni kezd.

HOGYAN KEZELJÜK A "LEHETETLEN HELYZETEKET" ?

Legjobb,ha megőrizzük nyugalmunkat,bár ez a legnehezebb,amit egy hisztiző gyerek anyukájának 
mondhatunk. Maradjunk továbbra is kedvesek a gyerekkel. Tartsuk tiszteletbe,hogy saját,zavaros érzéseit vetíti ki. És egy nagy ölelés biztosan segít rajtunk is és a kicsin is :)


2011. július 20., szerda

A 10 legjobb módszer hiszti ellen

 Ha Te még nem láttad ilyennek a gyerekedet, van egy rossz hírem: Valószínűleg fogod. Előbb vagy utóbb valamennyi gyerek és szülő átesik ezen a korszakon. Minden 1 és 3 év körüli gyerek időnként fellázad a szülői hatalom ellen és érvényesíteni akarja személyiségét-ez a gyermekkor természetes része,hiszen ebben az időszakban folyamatosan próbálja felfedezni és megismerni a határokat.

 1. A legjobb módszer a megelőzés: biztosítsunk minél több nyugodt,élményekben gazdag időt maguknak és a gyereknek is. Mindnyájunknak rossz, ha feszültséggel teli az együtt töltött idő. Sétáljunk egyet a parkban,erdőben,válasszunk ki egy mesét közösen,olvassuk fel a gyereknek, főleg ha nehéz napunk volt.
 2. Amikor már azt igényli,sok-sok lehetőséget kell adni a gyereknek,hogy biztonságosan felfedezhessen,kipróbálhasson dolgokat. Amíg a kicsi alszik,készítsünk neki "tomboló" terepet,főleg ha kint rossz az idő. Pakoljunk el törékeny dolgokat a közelből,rakjunk le a földre párnákat,amiken átmászhat,puffot amire felmászhat,székeket,ami alatt átmászhat. Felfedez és még élvezi is.
3. Gondolkozzunk el azon,vajon nem mondunk-e túl sokszor nemet a gyereknek. Legyenek reális elvárásaink,a gyerek nem viselkedhet felnőttként. A túl sok "nem" dachoz vezet,amit később nehéz lesz leküzdeni.A "nem" helyett mondjunk inkább olyat neki,hogy "jó,majd később",vagy "legközelebb mehetsz" vagy "elpakolod a játékaidat és utána mehetsz".
4. Ne feledkezzünk meg az odafigyelés fontosságáról sem- és mindig jusson eszünkbe dícsérni. Húnyjunk szemet a kisebb csínytevések felett,amikor valamit jól csinál,dícsérjük meg.
5. Gondoljuk végig, hogy mi befolyásolja a gyerek viselkedését-új óvoda , vagy a szülők viselkedése esetleg veszekedése vagy egy kistestvér érkezése is hisztisebbé teheti gyermekünket.Lehetséges,hogy nem magán a hisztin kell változtatnunk,hanem a körülményeken.
6. Vezessünk naplót a hisztik időpontjáról,hátha felfedezünk bennük valamilyen szabályszerűséget,és megtudhatjuk bizonyos időszakokban miért hajlik gyermekünk jobban a hisztire-pl. megfigyelhetjük,hogy az elalvás előtti időszakban gyakrabban lesz hiszti a nyafogás vége,mint máskor.
7. Tartsuk tiszteletben gyermekünk érzelmeit-a haragot is beleértve-,fogadjuk el és méltányoljuk ezeket. Így elérhetjük,hogy gyermekünk nem fojtja el érzelmeit,azok pedig nem fognak később meglepetésszerűen a felszínre törni. Mondjuk ezt a gyereknek: " Tudom,hogy most nagyon mérges vagy rám." vagy "Ez biztos nagyon elszomorít téged". Ezáltal a gyerek úgy érzi,megértjük őt.
8. Mutassunk jó példát.Igyekezzünk nyugodtak maradni és higgadtan viselkedni,még akkor is,ha ez néha lehetetlennek tűnik.Csak rontunk a helyzeten,ha mi is elveszítjük az önuralmunkat. A szülőknek meg kell próbálni következetesen hozzáállni a gyermek igényeihez és a nehéz helyzetekhez.
9. Üssük el humorral a meleg helyzeteket. Nevessük és mondjuk ezt :" Jaj,ha te lefekszel a földre,nekem is le kell feküdnöm." Csiklandozzuk meg a gyereket,ha lefelé görbül a szája,ez a módszer gyakran beválik.
10.Végezetül : soha ne büntessük meg a hisztiző gyereket-az csak ront a hyelyzeten.

2011. július 19., kedd

Segítség,ha a "végedet járod"... :)

 Azért valljuk be őszintén,néha az anyukák is elfáradnak. Már nem akarunk lelkesen játszótérre menni,rajzolni,mesélni,énekelni,szoptatni, főzőcskézni. Csak 30 perc nyugalmat szeretnénk. Vagy 20at...
Segítünk kicsit feldobódni. Néhány perc ugyan,de addig ne figyelj másra, csak a videóra. Majd addig apa/nagyi/nagyapa vigyáz a gyerekre.
Nézd meg ha éppen rossz a kedved,ha már nagyon fáradt vagy, ha"feladni készülsz" vagy csak úgy...:

kattints ide


2011. július 18., hétfő

Mit egyen a mama, ami a babának is jó?

Terveim szerint készül egy mintaétrend,amiből ötleteket tudtok majd meríteni. Igyekszem nem drága alapanyagokból összeválogatni és olyan recepteket összeszedni nektek,amely elkészítésénél nem kell órákat a konyhában állni. (emlékeim szerint nagy hassal már nem mindig tudtam "hű milyen" vacsorát/ebédet összeütni)
Amíg elkészül a recept tár, néhány jó tanács:
Állítólag a kismamák sok mindenféle ízt kívánnak(nálam ez kimaradt) Bármit kívántok is enni,néhány egészséges ételt mindenképpen be kellene iktatni az étrendetekbe:

Egészséges ételek :

  • Brokkoli, spenót, sárgarépa: folsavtartalmuk miatt elengedhetetlen élelmiszerek a kilenc hónap alatt. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a magzati idegrendszer fejlődéséhez.
  • Sovány húsok, gabonafélék: ezek az egészséges táplálkozás fehérje-, illetve rost- és szénhidráttartalmú alapjai, másrészt a B-vitaminok szinte összes fajtája megtalálható bennük.
  • Citrusfélék, paprika: a legjobb C-vitamin-forrás, ami nemcsak immunrendszeredet erősíti, hanem segíti a kötőszövetedet is bőröd tágulása során.
  • Tejtermékek: kiváló kalciumforrások, ami a csontozat fejlődéséhez szükséges, illetve elkerülheted a terhesség alatt a fogbetegségeket is.
  • Banán, csonthéjasok: a bennük található magnézium az izmok működéséhez fontos, másrészt kiváló nassolnivalók.

A kismamák napi mintaétrendje:

Reggelire érdemes gyümölcsöt vagy a frissen facsart levét fogyasztanod, de kiváló kombináció egy gyümölcsös turmix is, illetve a házilag készített gyümölcsjoghurt. Tízóraira szintén gyümölcsöt, almát vagy banánt, diót vagy aszalt gyümölcsöket egyél, de a teljes kiőrlésű péksütemény is jó választás lehet. Ebédre könnyű zöldségleveshez fogyassz főzeléket tojásos vagy húsos feltéttel, de a rakott ételek, mint a rakott kelkáposzta, illetve a sajt-zöldség-hús sütőben sütött kombinációja is kiváló.
Az uzsonna hasonló a tízóraihoz, ha azonban egy doboz tejfölt kívánsz, akkor fogyaszthatod azt is.
Vacsorára válassz sovány húst, például tengeri halat zöldségkörettel vagy salátával.

Általános tudnivalók 

  • A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása rosttartalmuk miatt is fontos, hogy elkerüld a székrekedést, illetve az ezzel járó kellemetlenségeket.
  • Csak teljesen átsült húsokat egyél, kerüld ebben az időszakban a steaket is! Részesítsd előnyben a szárnyasokat és a halakat!
  • Ne fogyassz konzervhalat vagy tengergyümölcseit! Mint ahogy pasztörizálatlan tejet vagy abból készült termékeket se. Erre a 9 hónapra a penészes sajtokat is felejtsd el a nyers tojással együtt.
  • A konzerv élelmiszereket kerüld, mert sok tartósítószer van bennük, és kevésbé értékes tápanyagokat tartalmaznak, mint a friss gyümölcsök, zöldségek!
  • Minden zöldséget és gyümölcsöt a szokásosnál is jobban moss meg!
  • Használj minél kevesebb cukrot és lisztet, kerüld a zsírban sült ételeket!
    A túlzott sófogyasztás kismamaként sem ajánlott,visszatartja a vizet,a lábad könnyebben vizesedhet,ha hajlamos vagy rá, illetve a magas vérnyomásnak is segít a túl sok só.

2011. július 16., szombat

Kire fog hasonlítani a kisbaba?

  Jó kérdés. Van aki azt mondja, hogy mindegy,van aki titkon reménykedik,hogy rá(pl a nagyik,nagyapák lehetnek ilyenek). Valójában ez titok marad,senki nem mondja,hogy szeretné,ha rá hasonlítana, de a kis ördög mindenkinél ott motoszkál,akár bevalljuk,akár nem :)



Genetikai felépítésünk:
Minden tulajdonságunkra van egy génpárunk: egyik tagja apától,másik tagja anyától. Vannak tulajdonságok,melyekhez mindkét szülőtől ugyanazt a fajta gént kaptuk,másokhoz különbözőeket.Bizonyos esetekben az egyik gén domináns a másikkal szemben,máskor pedig mindkettő hozzájárul a végeredményhez. A génvariációk összessége határozza meg örökletes tulajdonságainkat.
Sok gén rengetegféle formában létezik, mint ahogy ezer féle variáció van a csokitorta készítéséhez. Ellenkező esetben minden ember egyforma lenne,ami unalmas,mint ahogy az egyféle csokitorta is.... Mivel a szüleinktől örökölt sok ezer génnek számos variációja lehet,genetikailag egyedülállók vagyunk-hacsak nincs egy egypetéjű ikertestvérünk. Méga testvéreink is eltérnek genetikailag. Ugyanez a helyzet saját kisbabánkkal és minden jövendőbeli gyermekünkkel.
A peték és a spermiumok kialakulása során a sejtek különleges osztódáson mennek keresztül,mely során mindegyikben megfeleződik a kromoszómák száma-így minden gyermekünknek átadott kromoszóma vagy az amit apánktól vagy az,amit anyánktól kaptunk,ugyanez a helyzet a partnerünkkel is. A kisbaba apánktól és anyánktól örökölt kromoszómáinkból is kaphat,lehet,hogy a termete apánké,a haja az apósé,a szeme az anyánké,de a gyerek a miénk.:)
Időben szóljatok lányok a párotoknak,hogy pl. a kicsi olyan géneket is örökölhet,melyekről nem is tudtuk,hogy rendelkezünk vele. Pl. előfordulhat,hogy vörös hajú gyermekünk születik,pedig sem mi sem a partnerünk nem vörös. Ez azért lehet,mert egyes gének dominánsak,mások recesszíven öröklődnek és a kromoszómapárokban a domináns elnyomja a recesszív gént. Így partnerünkkel együtt hordozhatjuk mind a domináns fekete,mind a recesszív vörös haj génjét.Mindkettőnknél a fekete dominál. Ha azonban mindketten a vörös haj génjét örökítjük át a kicsibe,akkor nem lesz domináns gén,a fekete,amely elnyomná,így a kicsi haja vörös lesz.
Jobb ezt tisztázni, ne a szülőszobán magyarázkodjunk.... :)

2011. július 15., péntek

A fogamzás esélyei

Ha még nincs úton a baba,érdemes elolvasni:

a győztes :)

 A fogamzás időzítés kérdése. Fontos,hogy érett pete várja az egészséges ondósejtet. a női testben max.4 napig maradnak életben az ondósejtek,ha ennél hosszabb idő telik el,elpusztulnak.Ezért,ha egy nő 2-3 nappal a peteérés előtt közösül, van esély a fogamzásra. ha a spermium az ovulációt(peteérés) követően érkezik, nincs esélye,nem találkozik a petével ...
 A termékenység sok mindenben eltérhet,ezért van, hogy valaki rögtön teherbe esik,másoknak hosszabb időbe telik. A rendszeres nemi életet élő párok esetében a nők 25%-a esik teherbe egy hónapon belül,60 %-a 6 hónapon belül, 80%-a egy éven belül és 90%-a 18 hónapon belül.
 Vannak azonban mind a férfi,mind a nő vonatkozásában olyan tényezők,amelyek nehezítik a teherbe esést:
- a dohányzás
- az alkoholfogyasztás
-bizonyos gyógyszerek
-a túlsúlyoság
de a magas hőmérséklet,egyes vegyi anyagok hatás is csökkentheti az ondó mennyiségét és minőségét. A túl kevés vagy túl gyenge sprmium nem bírja ki az utat a petéig,nem sok az esély az egyesülésre. Ha mégis találkoznak, a gyenge,sérült spermium és a pete nem képesek a sikeres egyesülésre,a megtermékenyített petesejt nem lesz képes átvészelni a növekedés korai szakaszát.
A nők esetében a pete minősége az életkorral romlik. A dohányzás,az alkohol,a drogfogyasztás mind rombolhatja a petéket.
Az alábbi módokon fokozhatjuk az esélyt a teherbeesésre:
-rendszeres testedzés, ami nemcsak a jó fizikai közérzetünket biztosítja,hanem csökkenti a stresszt,fokozza a relaxációt,elősegíti a jó alvást
-általános orvosi vizsgálat
-a peteérés követése-erre egyszerű módszera menstruációs napló vezetése
-a dohányzás kerülése,nemcsak az általános egészségi állapotot rontja,hanem partnerünk spermiummennyiségére is hatással lehet
-kiegyensúlyozott étrend : ügyeljünk arra, hogy a húsokban,halban,tojásban,tejben is megtalálható B12 vitaminból megfelelő mennyiség jusson a szervezetünkbe

Lényeges még, bár ez nem fizikai dolog: ne stresszelj,ha már megint megjött,ha már megint negatív a terhességi teszt!!! Olvastad a %os statisztikákat feljebb. Ha a doki azt mondja,hogy minden O.K., akkor nem kell aggódni,előbb-utóbb pozitív lesz az a teszt. Gyakoroljatok addig :),érezd magad jól, légy kiegyensúlyozott!

2011. július 14., csütörtök

54 érdekes információ odabentről :)

54 tény odabentről

Ami régen örök titoknak tűnt, ma már megismerhető.sok mindent tudnak már az orvosok,amit régen még nem. Összeszedtem néhány érdekes dolgot,ami Nektek is érdekes lehet:

1. Két héttel a fogamzás után akkora, mint egy mákszem.
2. Négy héttel a fogamzás után dobban meg először a parányi magzat szíve...
3. ...habár a mérete még most sem nagyobb egy lencsénél.
4. Hogyan fejlődik a baba mozgása?
Hetedik hét: kissé döcögősen ugyan, de a kis babszem megpróbálkozik az első moccanásokkal. Nyolcadik hét: behajlítja a csuklóját. (Igen, van csuklója!)
Tizedik hét: már rugdalózik és nagyokat kortyol közben.
Tizenkettedik hét: apró tüdeje próbálgatja a légzés mozdulatait.
Tizenhatodik hét: tapsikol a kezeivel, kedvenc játékszere a köldökzsinór.
Tizennyolcadik hét: a legtöbb elsőszülő anya ekkortájt érzi meg először a baba mozgását.
Huszadik hét: a legaktívabb időszak, a baba sokat nyújtózkodik, sőt bukfencezni is tud. Harmincadik hét: a magzatvíz termelődése csökken, a baba mozgása jobban érzékelhető ebben a kevésbé kipárnázott közegben.
Harminckettedik hét: a kicsi mozgása lelassul, mert egyre kevesebb a helye.
Harmincötödik hét: a helyzete már valószínűleg nem fog változni.
5. Hét hét telt el az utolsó menstruáció óta, és a magzat agya fejlődésnek indult. Már megkülönböztethető a három agyterület, amely majd meghatározza kisbabánk gondolkodását és viselkedését.
6. A nyolcadik héttől a baba hivatalos neve fetus, ami latinul annyit tesz: magzat.
7. Ha a nyolcadik heti ultrahangon is látható a szívdobogás, a vetélés esélye már csak két százalék!
8. Két hét alatt ebihalból helyes kis baba lett!
9. Apró körmei és a tejfogak csírái is megjelennek a tizedik hétre.
10. A tizedik hétre a magzat akkora, mint egy borsóhüvely, látható a szeme, füle, orra, szája, mind a négy végtagja kifejlődött, ujjakkal, lábujjakkal.
11. A baba szíve 110-160-at dobban percenként - ez kétszer gyorsabb a felnőttek szívverésénél.
12. A 10. héten a baba képes reagálni az érintésre. Egy kis kopogtatásra elhúzódik - bár ezt a mama nem feltétlenül érzi.
13. A tizedik hétre már kialakult a magzat összes létfontosságú szerve. Működik a szíve, a tüdeje, a veséje, az agya és a belei.
14. A tizenkettedik héten a baba reflexei is fejlődésnek indulnak. Amikor véletlenül végigsimítja arcát a kezével vagy a lábával, ajkait máris szopáshoz igazítja, ha pedig megérinti, megrándul a szemhéja.
15. A legtöbb nőnek az első harmad végére csészényi magzatvize van - a várandósság végére már borosüvegnyi mennyiség lesz.
16. A 12. héten a magzat körülbelül 14 gramm - alig több, mint 3 centi.

17. A 13. héten már van ujjlenyomata...
18. ...miközben még csak akkora, mint egy nagyobbacska szilva.
19. A 13. hét elején a kicsi feje olyan pelyhes, mint egy friss őszibarack. Van szempillája és szemöldöke, testét pedig a tenyér és a talp kivételével nagyon finom szőrzet, a lanugo borítja. Ez utóbbi általában a harmadik harmad idején kezd csak eltűnni. 
20. A 14. héten a magzat már mosolyog és ráncolja a szemöldökét.
21. Habár a szemhéja csukva van, érzékeli a fényt és a sötétséget.
22. A 15. héten egy hozzáértő ultrahangos orvos általában meg tudja mondani, hogy kislány vagy kisfiú lakozik odabent.
23. A 20. heti ultrahangvizsgálaton egy többé-kevésbé arányos, helyes kis kópét láthatunk a biztonságot adó pocakban.
24. 3 000 000 petesejt - ezt rejti a kislánymagzat petefészke a 20. héten!
25. A huszonegy hetes magzat súlyra és méretre is éppen akkora, mint egy banán.
26. A 21. héten a pici megkülönbözteti az édes és a keserű ízeket - a magzatvíz íze pedig attól függően változik, hogy mit evett előtte a mama.
27. A 24. héten a baba agyhullámai ugyanolyanok, mint az újszülötté. Kutatások szerint megkezdődik a tudatos gondolkodás kora. A magzat különbséget tud tenni apja és anyja hangja közt, és a méhen belül rendszeresen hallott zenére születése után is emlékezni fog.
28. A 24. hét a terhesség egyik mérföldköve. A baba ekkor nyeri el hivatalosan az "életképes" címet: az ekkor megszületett magzatok 39 százaléka valóban életben is marad.
29. Mik ezek a finom kis döccenések odabenn? Csuklik a baba!
30. A 24. héten a magzatnak már egyedi alvás-ébrenlét ritmusa van. Sajnálatos módon ez nem minden esetben egyezik meg a mamáéval.
31. A kis pocaklakó jókat iszik a magzatvízből, majd ugyanazzal a lendülettel ki is csorgatja alul, ami fönt bement. A magzatvíz háromóránként megújul.
32. A 27. héten kinyílik a szeme. Születésekor már képes fókuszálni, bár csak húszcentis távolságban.
33. A 28. és a 32. hét között a magzat másfél kilót gyarapszik, ami oda vezet, hogy lassan a terhesnadrágról is lepattan a gomb.
34. A 28. hét körül a baba mind kényelmetlenebbül érzi magát a napról napra szűkösebbé váló térben: kényelmesebb, ha felveszi a jellegzetes magzatpózt.
35. A 30. héten a méhlepény nagyjából fél kiló. Percenként félliternyi anyai vérből szűri ki a magzat számára a tápanyagokat és az oxigént.
36. A 35. hétre a baba valószínűleg fölveszi azt a pózt, amelyikben majd megszületik. Ha függőlegesen helyezkedik el a méhben, lehet fejfekvésű (ekkor a buksija van elöl) és medencevégű fekvésű ("faros"), de az is előfordulhat, hogy haránt- vagy ferde fekvésben helyezkedik el. Az utóbbi három póz nem túl szerencsés, de a szülésig akár magától is megfordulhat még. A 40. hétre a babák 95 százaléka fejvégűen, négy százaléka farosan, és csupán egy százaléka fekszik haránt vagy ferdén. Ha úgy tűnik, hogy mégsem akar "fejreállni" a pici, a szülészorvos megpróbálhatja kívülről helyes irányba fordítani.
37. A 32. héten a baba félliternyit pisil naponta. Még jó, hogy bent nem kell pelenkát cserélni!
38. Illatos levegő ugyan nincs a méhben, a 32. hétre a baba mégis képes megkülönböztetni a különféle szagokat.
39. A baba agya roppant gyorsan nő ebben a szakaszban. Ehhez a fejkörfogatnak is alkalmazkodnia kell: heti két és fél centiméternyi tágulás éppen elég.
40. A tüdő szintén rendkívüli módon fejlődik - a 34 hetesen világra jött csöppségnek még esetleg szüksége lehet átmeneti légzéstámogatásra, 36 hetesen viszont már önállóan is megbirkózik a feladattal.
41. A 35 hetes magzat átlagos súlya 2500 gramm. Nem csoda, ha megérzi a mama háta!
42. A finom bababőr védelméről és hidratálásáról a magzatmáz, egy csúszós-nyálkás anyag gondoskodik. Az utolsó időszakban már nincs rá szükség, ezért a zöme felszívódik, de nyomokban láthatjuk majd az újszülött bőrén is. A túlhordott babákon viszont legtöbbször egyáltalán nincs, ezért gyakran száraz a bőrük és töredezett a körmük.
43. A nyolcadik hónaptól megfigyelték, hogy a babáknál megjelenik az alvás REM-fázisa - ebben a gyors szemmozgásokkal járó állapotban szoktunk álmodni.
44. Az utolsó hetekben a baba emésztőrendszere magzatszurokkal telik meg - ez a zöldes-feketés anyag elhalt bőrsejtekből, finom pihékből, a tápcsatorna és a máj termékeiből áll. A keverék teljesen szagtalan, ellenben rendkívül nyúlós és ragadós - ez okozhat némi meglepetést az újdonsült mamának, amikor az első pelenkacserére kerül sor.
45. A baba csontjai egyre erősödnek, de a koponyája lágy és rugalmas marad, hogy könnyen át tudjon haladni a szülőcsatornán. Megesik, hogy mire kijut a napvilágra, egészen csúcsossá válik a buksija - de semmi vész, hamarosan nagyon csinos fejformája lesz!
46. A kis 35 hetesnek tökéletesen fejlett a hallása, érdemes beszélni hozzá!
47. A 35. hét után született gyerekek 99 százaléka már teljesen életképes.
48. A 36. héten a magzat feje beilleszkedik a medence bemenetébe.
49. A 40. héten méhlepény akkora, mint egy nagyobb tányér, súlya fél kiló, és két-három centi vastag.
50. A terhesség végére az anyaméh eredeti méretének 500-1000-szeresére növekszik.
51. A babák kobakja sokféle lehet. Van aki kopaszon jön világra, míg mások dús fürtökkel érkeznek, és akár két-három centis hajjal is büszkélkednek az első randin.
52. A babák mindössze öt százaléka érkezik időben, a kiírt időpontban.
53. Néhány nő a 42. héten szül. A szülésindításra akkor van szükség, ha a méhlepény már nem látja el maradéktalanul a feladatát, és emiatt károsodhat a baba egészsége.
54. A csodálatos, változásokkal teli utazás végső próbája már a méhen kívül vár a babára. Az újszülött eddig "vízi életmódhoz" szokott szíve és tüdeje pillanatok alatt alkalmazkodik a külvilághoz. Lezárult egy korszak. 



2011. július 11., hétfő

Miről lesz itt szó és miért ?

 Várandósságról,vizsgálatokról,leletekről,szülésről,jogi dolgokról,csecsemőkről,friss szülőkről,érzelmekről,etetésről,oltásokról és még sok mindenről,ami kapcsolatban van " A gyerekkel"


 Nem akarok szakértő lenni,hiszen mindenhez nem értek,nem érthetek. Inkább informátor szeretnék lenni a blog és a honlap segítségével. www.okosiranytu.info
 Segíteni fogok,ha erre jársz,ha olvasol. Segítek sok-sok információval,olyanokkal,amik annak idején nekem is sokat segítettek volna. Amit nem tudsz kitől megkérdezni,azt megteheted itt. Amiben bizonytalan vagy,kérdezd meg itt. Ha nem találsz valamilyen információt,küld el a kérdésedet,utánanézek a válasznak. Ha én nem tudom megkérdezem szülésznő,nőgyógyász vagy védőnő szakértőnktől. Tőlük is kérdezhetsz majd terveink szerint.
 Egyes információkat bárki használhat majd,de lesznek olyanok,amelyek a Nyíregyházán és környékén élőknek segítenek inkább.
  Reményeim szerint végigkísérjük információval  a gyerekeket középiskolás korukig. Ha már most van valami,ami érdekelne,ami fontos számodra,küld el nyugodtan,kezdjünk azzal!!! :)