2011. július 20., szerda

A 10 legjobb módszer hiszti ellen

 Ha Te még nem láttad ilyennek a gyerekedet, van egy rossz hírem: Valószínűleg fogod. Előbb vagy utóbb valamennyi gyerek és szülő átesik ezen a korszakon. Minden 1 és 3 év körüli gyerek időnként fellázad a szülői hatalom ellen és érvényesíteni akarja személyiségét-ez a gyermekkor természetes része,hiszen ebben az időszakban folyamatosan próbálja felfedezni és megismerni a határokat.

 1. A legjobb módszer a megelőzés: biztosítsunk minél több nyugodt,élményekben gazdag időt maguknak és a gyereknek is. Mindnyájunknak rossz, ha feszültséggel teli az együtt töltött idő. Sétáljunk egyet a parkban,erdőben,válasszunk ki egy mesét közösen,olvassuk fel a gyereknek, főleg ha nehéz napunk volt.
 2. Amikor már azt igényli,sok-sok lehetőséget kell adni a gyereknek,hogy biztonságosan felfedezhessen,kipróbálhasson dolgokat. Amíg a kicsi alszik,készítsünk neki "tomboló" terepet,főleg ha kint rossz az idő. Pakoljunk el törékeny dolgokat a közelből,rakjunk le a földre párnákat,amiken átmászhat,puffot amire felmászhat,székeket,ami alatt átmászhat. Felfedez és még élvezi is.
3. Gondolkozzunk el azon,vajon nem mondunk-e túl sokszor nemet a gyereknek. Legyenek reális elvárásaink,a gyerek nem viselkedhet felnőttként. A túl sok "nem" dachoz vezet,amit később nehéz lesz leküzdeni.A "nem" helyett mondjunk inkább olyat neki,hogy "jó,majd később",vagy "legközelebb mehetsz" vagy "elpakolod a játékaidat és utána mehetsz".
4. Ne feledkezzünk meg az odafigyelés fontosságáról sem- és mindig jusson eszünkbe dícsérni. Húnyjunk szemet a kisebb csínytevések felett,amikor valamit jól csinál,dícsérjük meg.
5. Gondoljuk végig, hogy mi befolyásolja a gyerek viselkedését-új óvoda , vagy a szülők viselkedése esetleg veszekedése vagy egy kistestvér érkezése is hisztisebbé teheti gyermekünket.Lehetséges,hogy nem magán a hisztin kell változtatnunk,hanem a körülményeken.
6. Vezessünk naplót a hisztik időpontjáról,hátha felfedezünk bennük valamilyen szabályszerűséget,és megtudhatjuk bizonyos időszakokban miért hajlik gyermekünk jobban a hisztire-pl. megfigyelhetjük,hogy az elalvás előtti időszakban gyakrabban lesz hiszti a nyafogás vége,mint máskor.
7. Tartsuk tiszteletben gyermekünk érzelmeit-a haragot is beleértve-,fogadjuk el és méltányoljuk ezeket. Így elérhetjük,hogy gyermekünk nem fojtja el érzelmeit,azok pedig nem fognak később meglepetésszerűen a felszínre törni. Mondjuk ezt a gyereknek: " Tudom,hogy most nagyon mérges vagy rám." vagy "Ez biztos nagyon elszomorít téged". Ezáltal a gyerek úgy érzi,megértjük őt.
8. Mutassunk jó példát.Igyekezzünk nyugodtak maradni és higgadtan viselkedni,még akkor is,ha ez néha lehetetlennek tűnik.Csak rontunk a helyzeten,ha mi is elveszítjük az önuralmunkat. A szülőknek meg kell próbálni következetesen hozzáállni a gyermek igényeihez és a nehéz helyzetekhez.
9. Üssük el humorral a meleg helyzeteket. Nevessük és mondjuk ezt :" Jaj,ha te lefekszel a földre,nekem is le kell feküdnöm." Csiklandozzuk meg a gyereket,ha lefelé görbül a szája,ez a módszer gyakran beválik.
10.Végezetül : soha ne büntessük meg a hisztiző gyereket-az csak ront a hyelyzeten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése