2011. július 22., péntek

A hisztit kiváltó tényezők

 Van néhány dolog,amely-függetlenül a gyerekek természetes jellemétől-szinte mindegyikből képes hisztit kiváltani. A szülők nagy sajnálatára a hiszti lehetséges kiváltóinak listája elég terjedelmes :( .


A hisztit a következő tényezők bármelyike kiválthatja:


- Figyelemfelkeltés : Eleinte nem azért hisztizik a gyerek,hogy szülei figyelmét felkeltse,és csak ritkán azért,hogy manipulálja őket,ám ha a hisztizés eredményeképpen hatalmas adag figyelmet kap az őt körülvevő felnőttek részéről,akkor az már elég okot szolgáltat arra,hogy hamarosan megismételje az akciót. Ezért különösen fontos,hogy ne reagáljuk túl az esetet és őrizzük meg a hidegvérünket,még ha ez nagyon nehéz is.


- Olyasmit akar,amit nem kaphat meg: Legyen itt szó bármiről,tiltott édességről,más gyerek játékáról,mesélésről,hosszú időbe telik,még a gyerek megtanulja,hogy várnia kell a dolgokra és nem kaphat meg mindent amit akar.
- Bizonyítani akarja függetlenségét: A kicsik néha kétségbeesve próbálnak meggyőzni minket arról,hogy ők saját véleménnyel rendelkező,önálló emberi lények. Például amikor teljesen alkalmatlan ruhát kívánnak viselni,esőben pólót vagy  melegben csizmát.Ha pedig nem engedjük meg nekik,hiába magyarázzuk el az okokat alaposan,úgy fogják érezni,hogy a függetlenségük került veszélybe,ez pedig bőven elég egy hisztihez.
-Belső szorongás: az is kiválthat hisztit,ha a gyerek egyre türelmetlenebbé válik,mivel úgy érzi,képességei korlátozottak és ezért sikertelen abban,amit éppen el akar érni vagy ha a nyelvi készségek híján képtelen pontosan kifejezni mit is akar. Az is előfordulhat,hogy csak meg akar kérni bennünket,vegyünk le neki valamit a polcról-ám képtelen ezt értésünkre adni.Az ilyen helyzetek oda vezethetnek,hogy haragba kerül a világgal és saját magával is.
- Féltékenység: Gyakran irányul valamelyik testvérre vagy másik gyerekre. Hisztit válthat ki a gyerekből,ha velük foglalkozunk vagy ha nem kaphatja meg az ő játékukat,könyvüket.
- Fáradtság vagy éhség : Ezek a tényezők mindig rontanak a helyzeten. Gyermekünk általában rosszkedvű lesz,ha fáradt vagy nassolni akar,így aztán a legkisebb provokáció is sokkal hamarabb ingerültté teszi.
- Túl sok inger: Olykor még a legélvezetesebb események is,- pl. kirándulás,szülinapi buli,karácsony - nyomasztóvá válhatnak, mivel ilyenkor felborul a családi rutin és mindenki érzelmileg túlfűtötté válik. Emiatt egyes gyerekek hisztisek lehetnek.
- Érzelmi túlterheltség: Egy kisgyerek olykor úgy érezheti,hogy a sok újonnan tapasztalt érzet és érzelem túl sok neki,egyáltalán  nem meglepő,ha néha terhesnek érzi ezeket és dühbe gurul. A szülők gyakran tapasztalják,hogy ha a gyerek egyszer "kiengedte a gőzt",utána jó ideig sokkal nyugodtabb és vidámabb.
- "Merő rosszindulat" : Némelyik hisztibe torkolló viselkedést nem könnyű megmagyarázni. A teljesen értelmetlennek tűnő "akarom,nem akarom,én csinálom" még a legméltányosabban gondolkodó szülőt is kétségbe ejtheti. Sokan azt állítják,hogy időnként bármit tesznek gyermekükkel,akkor is hisztizni kezd.

HOGYAN KEZELJÜK A "LEHETETLEN HELYZETEKET" ?

Legjobb,ha megőrizzük nyugalmunkat,bár ez a legnehezebb,amit egy hisztiző gyerek anyukájának 
mondhatunk. Maradjunk továbbra is kedvesek a gyerekkel. Tartsuk tiszteletbe,hogy saját,zavaros érzéseit vetíti ki. És egy nagy ölelés biztosan segít rajtunk is és a kicsin is :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése