2011. július 18., hétfő

Mit egyen a mama, ami a babának is jó?

Terveim szerint készül egy mintaétrend,amiből ötleteket tudtok majd meríteni. Igyekszem nem drága alapanyagokból összeválogatni és olyan recepteket összeszedni nektek,amely elkészítésénél nem kell órákat a konyhában állni. (emlékeim szerint nagy hassal már nem mindig tudtam "hű milyen" vacsorát/ebédet összeütni)
Amíg elkészül a recept tár, néhány jó tanács:
Állítólag a kismamák sok mindenféle ízt kívánnak(nálam ez kimaradt) Bármit kívántok is enni,néhány egészséges ételt mindenképpen be kellene iktatni az étrendetekbe:

Egészséges ételek :

  • Brokkoli, spenót, sárgarépa: folsavtartalmuk miatt elengedhetetlen élelmiszerek a kilenc hónap alatt. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a magzati idegrendszer fejlődéséhez.
  • Sovány húsok, gabonafélék: ezek az egészséges táplálkozás fehérje-, illetve rost- és szénhidráttartalmú alapjai, másrészt a B-vitaminok szinte összes fajtája megtalálható bennük.
  • Citrusfélék, paprika: a legjobb C-vitamin-forrás, ami nemcsak immunrendszeredet erősíti, hanem segíti a kötőszövetedet is bőröd tágulása során.
  • Tejtermékek: kiváló kalciumforrások, ami a csontozat fejlődéséhez szükséges, illetve elkerülheted a terhesség alatt a fogbetegségeket is.
  • Banán, csonthéjasok: a bennük található magnézium az izmok működéséhez fontos, másrészt kiváló nassolnivalók.

A kismamák napi mintaétrendje:

Reggelire érdemes gyümölcsöt vagy a frissen facsart levét fogyasztanod, de kiváló kombináció egy gyümölcsös turmix is, illetve a házilag készített gyümölcsjoghurt. Tízóraira szintén gyümölcsöt, almát vagy banánt, diót vagy aszalt gyümölcsöket egyél, de a teljes kiőrlésű péksütemény is jó választás lehet. Ebédre könnyű zöldségleveshez fogyassz főzeléket tojásos vagy húsos feltéttel, de a rakott ételek, mint a rakott kelkáposzta, illetve a sajt-zöldség-hús sütőben sütött kombinációja is kiváló.
Az uzsonna hasonló a tízóraihoz, ha azonban egy doboz tejfölt kívánsz, akkor fogyaszthatod azt is.
Vacsorára válassz sovány húst, például tengeri halat zöldségkörettel vagy salátával.

Általános tudnivalók 

  • A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása rosttartalmuk miatt is fontos, hogy elkerüld a székrekedést, illetve az ezzel járó kellemetlenségeket.
  • Csak teljesen átsült húsokat egyél, kerüld ebben az időszakban a steaket is! Részesítsd előnyben a szárnyasokat és a halakat!
  • Ne fogyassz konzervhalat vagy tengergyümölcseit! Mint ahogy pasztörizálatlan tejet vagy abból készült termékeket se. Erre a 9 hónapra a penészes sajtokat is felejtsd el a nyers tojással együtt.
  • A konzerv élelmiszereket kerüld, mert sok tartósítószer van bennük, és kevésbé értékes tápanyagokat tartalmaznak, mint a friss gyümölcsök, zöldségek!
  • Minden zöldséget és gyümölcsöt a szokásosnál is jobban moss meg!
  • Használj minél kevesebb cukrot és lisztet, kerüld a zsírban sült ételeket!
    A túlzott sófogyasztás kismamaként sem ajánlott,visszatartja a vizet,a lábad könnyebben vizesedhet,ha hajlamos vagy rá, illetve a magas vérnyomásnak is segít a túl sok só.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése