2011. július 16., szombat

Kire fog hasonlítani a kisbaba?

  Jó kérdés. Van aki azt mondja, hogy mindegy,van aki titkon reménykedik,hogy rá(pl a nagyik,nagyapák lehetnek ilyenek). Valójában ez titok marad,senki nem mondja,hogy szeretné,ha rá hasonlítana, de a kis ördög mindenkinél ott motoszkál,akár bevalljuk,akár nem :)



Genetikai felépítésünk:
Minden tulajdonságunkra van egy génpárunk: egyik tagja apától,másik tagja anyától. Vannak tulajdonságok,melyekhez mindkét szülőtől ugyanazt a fajta gént kaptuk,másokhoz különbözőeket.Bizonyos esetekben az egyik gén domináns a másikkal szemben,máskor pedig mindkettő hozzájárul a végeredményhez. A génvariációk összessége határozza meg örökletes tulajdonságainkat.
Sok gén rengetegféle formában létezik, mint ahogy ezer féle variáció van a csokitorta készítéséhez. Ellenkező esetben minden ember egyforma lenne,ami unalmas,mint ahogy az egyféle csokitorta is.... Mivel a szüleinktől örökölt sok ezer génnek számos variációja lehet,genetikailag egyedülállók vagyunk-hacsak nincs egy egypetéjű ikertestvérünk. Méga testvéreink is eltérnek genetikailag. Ugyanez a helyzet saját kisbabánkkal és minden jövendőbeli gyermekünkkel.
A peték és a spermiumok kialakulása során a sejtek különleges osztódáson mennek keresztül,mely során mindegyikben megfeleződik a kromoszómák száma-így minden gyermekünknek átadott kromoszóma vagy az amit apánktól vagy az,amit anyánktól kaptunk,ugyanez a helyzet a partnerünkkel is. A kisbaba apánktól és anyánktól örökölt kromoszómáinkból is kaphat,lehet,hogy a termete apánké,a haja az apósé,a szeme az anyánké,de a gyerek a miénk.:)
Időben szóljatok lányok a párotoknak,hogy pl. a kicsi olyan géneket is örökölhet,melyekről nem is tudtuk,hogy rendelkezünk vele. Pl. előfordulhat,hogy vörös hajú gyermekünk születik,pedig sem mi sem a partnerünk nem vörös. Ez azért lehet,mert egyes gének dominánsak,mások recesszíven öröklődnek és a kromoszómapárokban a domináns elnyomja a recesszív gént. Így partnerünkkel együtt hordozhatjuk mind a domináns fekete,mind a recesszív vörös haj génjét.Mindkettőnknél a fekete dominál. Ha azonban mindketten a vörös haj génjét örökítjük át a kicsibe,akkor nem lesz domináns gén,a fekete,amely elnyomná,így a kicsi haja vörös lesz.
Jobb ezt tisztázni, ne a szülőszobán magyarázkodjunk.... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése